Call US - 214 - 2547 - 142

Tap To Call
Hjem » Blog » Topptur i Lofoten

Topptur i Lofoten

Jeg liker meg på fjelltopper, skulle gjerne vært på langt flere enn det jeg har vært. Et område som jeg gjerne skulle utforsket mer er Lofoten, det er noe helt eget ved landskapet og ikke minst kombinasjonen av bratte spisse fjell og fjorder. Mulighetene er nesten ubegrenset, men for de som liker en tøff og krevende topptur er Lofotens høyeste fjell noe å vurdere.

Higravtind

Dette er navnet på Lofotens høyeste fjell, for de som er vant med toppturer og i god form så er en topptur dit noe å vurdere. Higravtind er 1146 meter høyt, rett fra havet og opp så å si.

Det er ikke til å legge skjul på at dette er turen for de som er godt over middels trent, man bruker ca. 6 timer på drøye 2 kilometer så det sier vel sitt.

Veibeskrivelse og beliggenhet

Om du kommer på E10 fra Svolvær, så er det å kjøre til Liland krysset. Man får da et samfunnshus på høyre side etter kort tid. Her kan det være greit å parkere, normalt ikke noe problem om det ikke er arrangement eller selskap på stedet.

Ruten til toppen av Higravtind

Det kan nok være smart å forhøre seg med lokalkjente, de kan ofte komme med gode tips og innspill som kan komme deg til nytte. De som begir seg ut på denne turen er fjellvante folk med en del erfaring, så jeg skal ikke gå for mye i detaljer. Men vil igjen si at dette er ikke turen for «hvermannsen», og definitivt ikke for barn.

Fra samfunnshuset følger man sti på venstre side av dalen, det kan være litt vanskelig å gå rett på denne stien så beste tips er å spørre lokalbefolkningen, de kan garantert hjelpe deg.

Når du har fulgt stien 200-300 meter kommer du til en stor stein, her skal du krysse elva. Man fortsetter bare videre oppover dalen eller kløften om du vil, det er rimelig smalt oppover her.

Mens det enda ligger snø (noe det gjør nesten hele året, litt variasjon fra år til år) er det en fordel å gå på den. Det er ganske så steinete underlag her og marsjfarten er ikke høy, i tillegg stiger det veldig. Husk det er fra nesten null meter og opp til 1146 på drøye 2 kilometer.

Videre når man kommer opp i enden av dalen/kløften, vil man se Geitgallien, da skal man holde mot venstre. Man begynner nå å nærme seg toppryggen, og utsikten her oppe er enorm.

Om man skal helt ti topps av Higravtind, anbefales det å ha med klatretau. En del nøyer seg med å droppe de siste meterne, men dette er opp til hver enkelt så klart.

Vel oppe er det verdt strevet med turen opp, det er et fantastisk skue man opplever og det er nesten så man ikke har lyst til å gå ned igjen.

Gode sko er en forutsetning for denne turen, men fjellfolk og de som er vant med toppturer vet å kle seg riktig.