Call US - 214 - 2547 - 142

Tap To Call
Hjem » Blog » Røst

Røst

Jeg har selv aldri vært på Røst, men det jeg forbinder med stedet er fugler og fisk. Sikkert fordi det er dette som ofte blir vist på TV, og det stemmer jo bra med hva man treffer på der ute. Det vil si Røst er ikke ett sted, men består av hele 365 øyer ute i havgapet. Om det er et sted jeg gjerne kunne tenkt meg å besøke, vil nok Røst komme langt opp på listen min. Den største øya heter Røstlandet, det er nok den som ofte bare blir kalt for Røst. La oss ta en titt på hva Røstlandet og Røst kan tilby, storslått natur er jo noe som er en selvfølge.

En del av Lofoten

Røst er ikke bare en del av Lofoten, men det er også den ytterste av kommunene ute i havet. Beliggenheten er ca. 100 kilometer ut i havet fra Bodø, naboøya heter Værøy og det er Røsthavet som skiller disse, Værøy er på lik linje med Røst også en egen kommune.

Sør for Røstlandet, finner vi flotte fjell som Ellevsnyken, Hærnyken, Trenyken, Vedøya og Storfjellet.

Selv om det er mange øyer her ute i havgapet, er det på Røstlandet hovedtyngden av de cirka 600 innbyggerne bor. De aller fleste av øyene er ubebodd, og de som ikke bor på Røstlandet, bor på naboøyer hvor bruer og moloer knytter dem til hovedøya.

Mye vind med mildt klimaLofotfisket

Når Lofotfisket er i gang, er det virkelig liv og røre på Røst. Normalt lever de 600 fastboende av fiske, og stedet har 6 fiskebruk. Men under Lofotfisket kan det komme helt opp til 600 båter, disse kommer ikke bare fra Lofoten men gjerne både nordfra og sørfra.

På grunn av den store mengden med fiskebåter, er det under Lofotfisket stasjonert en egen redningsskøyte der.

Lundefestivalen

Dette er navnet på Røst sin egen musikkfestival, valget av navn kommer naturlig nok av Lundefuglen sin tilhørighet ute på Røst. Festivalen er ganske ny, den ble første gang arrangert i 1996 og har blitt en populær begivenhet.

Fly og båtMye vind med mildt klima

Det er vel slik man kort kan oppsummere været på Røst, på grunn av Golfstrømmen så har Røst et ganske mildt klima. Men vindstille er det sjeldent det er, det sier seg vel selv at det blir slik så langt til havs. Snøforholdene kan også variere en del, men det er sjeldent det ligger veldig mye snø siden de har typisk kystklima.

Eldorado for fugleelskere

Lundefuglen er nok den mest kjente som holder til på Røst, men det finnes tusenvis av annen fugl som årlig hekker her. Stedet blir ofte besøkt av de som liker å se på fugler, men ikke alle er her hele året men trekker sørover om vinteren. Er man på Røst om sommeren, kan man også få med seg den vakre midnattssolen, om man har værgudene med seg vel og merke.

Fly og båt

Med tanke på beliggenhet, må man kunne si at Røst har gode forbindelser med fastlandet. Med båt er det en avgang daglig på vinteren, mens på sommeren er det to avganger daglig. Widerøe som flyr til og fra Røst, har to avganger daglig hele året.