Call US - 214 - 2547 - 142

Tap To Call
Hjem » Blog » Nordlys

Nordlys

Nordlys

Det er mange som reiser til den nordlige landsdelen, får å få med seg det flotte og meget spesielle nordlyset. Man kan oppleve det lenger sør også, men størst sjanse er det nord for polarsirkelen. Selv har jeg sett det både i Sør- og Nord-Norge, men det er langt sterkere og mer spektakulært i Nord-Norge – og ikke minst inntreffer det langt oftere. Jeg har ved en annen anledning, skrevet litt om nordlys. Men denne gangen tenkte jeg å se mer detaljert på, hvorfor dette fenomenet oppstår. Midnattssol er jo også noe som trekker mange til den nordlige delen av landet vårt, så målsettingen er den samme når det også kommer til dette fenomenet – nemlig å beskrive så godt som mulig hvorfor vi har midnattssol. Men nå er det altså nordlys som gjelder, og jeg tenker ikke på avisen Nordlys som utgis i Tromsø.

Et fysisk fenomen

Det er solvinder som er årsaken til at vi opplever nordlys, men ikke disse vindene alene. Denne type vinder består av store mengder elektriske utladninger, som igjen gir fra seg partikler som sendes mot jordkloden. Partiklene det her er snakk om, er mer konkret beskrevet; protoner og elektroner. Det er disse som skaper det flotte lyset, når de treffer vår atmosfære.

Enorme høyder

Nordlyset befinner seg ofte på høyder rundt 100-450 kilometer over moder jord, og kalles ofte også for polarlys. Nordlys/polarlys er det norske navnet på fenomenet, som egentlig heter aurora polaris. På den sørlige halvkule finnes det samme, men da med navnet aurora australis.Det at det er på nattehimmelen vi ser nordlyset, sier seg nok egentlig selv. Det oppfattes av oss mennesker, som et lys som bølger. Når det kommer til styrke, farger og form, så er disse varierende. Typiske farger er oransje, gul, grønn og rød. Men det er nok mest det grønne lyset, som inntreffer oftest – i alle fall hos oss her i nord.

Mye forskning

Mye forskning

På Andøya foregår det mye forskning på dette fenomenet, og dette er Norges bidrag til nordlysforskning internasjonalt. Det finnes også andre steder i landet at det forskes på nordlys, men Andøya Space Center er uten tvil den største og kanskje mest viktige. Om vi tenker på innlands Norge, så er det faktisk observert nordlys helt sør til Kristiansand. Men som jeg sa innledningsvis, er dette fenomenet mest vanlige lengst nord.

Nordlysovalen

Dette er navnet på den delen av atmosfæren, hvor nordlyset oppstår. Denne ovalen har ikke samme plassering på dagen og natten, og om natten befinner den seg over Nord-Norge. Så dette er selve forklaringen på hvorfor denne landsdelen, er tilgodesett men noe så vakkert som nordlys. Fargene som dannes avhenger av høyden på nordlyset, og det typiske grønne nordlyset dannes i høyder på 12-18 mil oppe i atmosfæren. Rødt nordlys inntreffer på høyder over 18 mil, mens under 12 mil gir blålilla lys. Jeg håper at dette med nordlys, skal være enda en grunn til å reise til Nord-Norge. Det er en opplevelse de fleste minnes for livet, og mulighetene for faktisk å oppleve det er ganske så store.