Call US - 214 - 2547 - 142

Tap To Call
Hjem » Blog » Hvordan overnatte ute

Hvordan overnatte ute

Jeg synes det er noe eget ved å overnatte ute, enten om det er under åpen himmel, i telt eller lavvo. Gapahuk kan jo også være et godt alternativ, enten selvbygget eller en ferdigbygget. Det å sove under åpen himmel, kan også være en flott opplevelse.

Hvordan overnatte ute

For de fleste er det nok veldig væravhengig, men med riktig utstyr er det ikke noe stort problem. Hvis det er nedbør, kan det være kjekt å ha tak over hodet i alle fall. I et land som Norge, har man jo aldri noe garanti hvordan vær man kan få på turen. Husk hva man sier «Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær» Det samme kan man nok si om telt, lavvoer og soveposer også.

Lavvo

Dette er en flott måte å overnatte på, en lavvo gir deg mange muligheter som et telt ikke gir deg. Takhøyde er vel det beste ved en lavvo, men ulempen er at de ofte er tyngre å bære med seg.  Det finnes en rekke forskjellige modeller, utvalget har de siste årene tatt seg veldig opp. Her må man rett og slett vurdere hva som er behovet, opp mot hvilken modell man velger. Mange lavvoer er utstyrt med vedovn, men de minste modellene har ofte ikke denne muligheten. Om man skal ligge fast på en base, kan man med fordel ha en stor lavvo med fyringsmuligheter. Men om man skal ha ny base hver natt, vil nok de største lavvoene bli for tunge å bære med seg.

Telt

Her er det enda større utvalg, enn det man finner innenfor lavvoer. Det er nok slik at de fleste velger telt. Et telt er vanligvis langt lettere, og har mindre volum når man skal frakte det med seg. Igjen må man se hvilket behov man har, men uansett så bør man styre unna de billigste modellene. Om man investerer i et dyrere telt, vil man som regel ha igjen for det. De dyrere modellene har høyere kvalitet, både på stoff og sømmer. De er ofte også lettere, noe som man merker når det skal fraktes i sekken.

Impregnering

Uansett om man velger lavvo eller telt, er det viktig å impregnere duken minst en gang i året. Selv de dyrere modellene, trenger dette. Det er ikke noe som er verre, enn å ligge i et telt eller lavvo som tar inn vann.

Impregnering

Gapahuk

Jeg har selv overnattet en del i gapahuk, både selvlaget og ferdigbygget. Det finnes en del steder, hvor det er bygget solide og flotte gapahuker. Det er ofte turlag eller grunneiere som står for dette, ofte kombinert med en bålplass.  Man kan få det riktig så koselig i en gapahuk, og det å bygge en selv er faktisk ikke så mye jobb. Ikke bygg den større enn hva dere har behov for, og husk å holde takhøyden på et minimum. Dette med takhøyden, er spesielt viktig om det er kaldt vær. Med lavest mulig takhøyde, er det lettere å få god varme i gapahuken.

Sovepose

Om man velger det ene eller det andre, en god sovepose er viktig. Det er som regel kjølig i Norge om natten, det er kun et fåtall netter hvor det er greit med en dårlig sovepose.