Call US - 214 - 2547 - 142

Tap To Call
Hjem » Blog » Helgelandskysten

Helgelandskysten

Skal man ha med seg noe av det flotteste av norsk natur, er det vanskelig å komme utenom Helgelandskysten. Den går fra Trøndelag, og nordover til Bodø. Jeg har selv opplevd dette distriktet, både med bil og tog. Det som er mest imponerende for min del, er den vekslende naturen man finner her. Man kan jo legge opp turen med bil den ene veien, og Nordlandsbanen tilbake til Trondheim. Tog er en flott måte å reise på synes jeg, men det begrenser seg jo med tanke på stopp underveis så klart. Om man har god tid, kan man jo dele opp strekningen med flere stopp.

Helgelandskysten

Nasjonal turistveg Helgelandskysten

Fylkesvei 17 er nummeret på vegen, som altså har navnet Nasjonal turistveg Helgelandskysten. Langs denne vegen bugner det av severdigheter og turistattraksjoner, vi skal se litt nærmere på noen av dem her nå.

Havet og fiske

Befolkningen langs Helgelandskysten, har i alle tider levd av havet og til en viss grad jordbruk. Det er mer enn 10 000 år siden, at de første bosetningene fant sted i denne delen av landet. Ute på øyene var det ikke lett å dyrke jorda, men inne på fastlandet var det store gårder som hadde både jordbruk og husdyrhold. Det er faktisk cirka 12 000 øyer, over en strekning på cirka 20 mil. Det betyr at det er fantastiske muligheter for øyhopping, med flott natur og rikt dyreliv. Av fuglearter kan man se Havørn, Hubro og ikke minst den kjente Lundefuglen.

Havet og fiske

Torghatten

Mange kjenner nok igjen motivet fra Torghatten, det er ikke mulig å ta feil av dette fjellet som har et hull rett gjennom seg. Det er nok mange postkort som har blitt sendt herfra, maken til fjellformasjon skal man lete lenge etter. Torghatten har en høyde på 258 meter over havet, og ligger i Brønnøy kommune.

Sju Søstre

Dette er navnet på syv fjelltopper; Stortinden, Kvasstinden, Tvillingan, Skjerdingen, Grytfoten og Botnkrona.

Rødøyløva

Det er snodig hvordan fjellet Rødøyløva er formet, det likner på en løve som ligger vakkert til i terrenget. 433 meter over havet, så det er ikke noen liten løve vi snakker om her. De fleste kan nok gjette seg til hvor Rødøyløva ligger, ja øya heter naturlig nok Rødøya i Rødøy kommune.

Dønnamannen

Igjen et fjell med spesielle formasjoner, dette er Dønnas høyeste fjell med sine 858 meter over havet.

Svartisen

Om man ønsker å besøke landets nest største isbre, er Svartisen med sine 370 kvadratkilometer og 1594 meter over havet som høyeste nivå, et flott sted. Isbreen strekker seg over kommunene Rødøy, Meløy og Rana.

Store fugler

Hubro og Havørn er de største rovfuglene vi har i Norge, og begge disse artene finner man langs Helgelandskysten. Hubroen er ikke bare den største uglen i Norge, men faktisk i hele Europa. Om man ønsker å se denne flotte fuglen, er det størst sjanse for det på Svolværøyene. Ikke noe sted i hele Europa, finnes det flere eksemplarer av Hubro. Havørnen kan man observere på store deler av Helgelandskysten, den er ikke til å ta feil av når den kommer på himmelen. Vi snakker om en art, som faktisk er den fjerde største som finnes i hele verden.