Call US - 214 - 2547 - 142

Tap To Call
Hjem » Blog » Fottur på Værøy

Fottur på Værøy

Om man vil oppleve en annen del av Lofoten, er Værøy et godt alternativ. Som den nest ytterste øya i Lofoten, kan man virkelig få kjenne på kroppen hvordan klimaet er her ute i havgapet. Det er som de sier på Værøy «På Værøy slipper man trengsel om plassen» Det er nettopp dette de selger seg inn på, dette er stedet for dem som vil bort fra kjas og mas. Mens man i andre deler av Lofoten kan oppleve ventelister for overnatting, er ikke dette noe problem på Værøy.

Ikke veldig tilrettelagt for turisme

Det er jo ofte slik at steder markedsfører seg selv med god tilrettelegging for turister, på Værøy er det ikke slik. De kaller seg en outsider i dette markedet, så dette må man være klar over når man eventuelt legger turen til Værøy.

Fotturer for de som ikke trenger rød T-merking

Det er slik de markedsfører sine fotturer, noe som gir et signal om at det er turer litt utenom det vanlige. Her er det lagt opp til tøffe turer, som kanskje gir litt andre opplevelser enn de ordinære turene man finner andre steder.

Dag I:

Denne går stort sett med til å komme seg ut til øya. Det er i forslaget lagt opp til at man reiser med båt fra Bodø. Båten går kl.16.00, og man ankommer da Værøy kl. 21.30 på kvelden. De som forventer at de vil bli innlosjert på et flott hotell har valgt feil destinasjon. Husk at Værøy er en outsider, og det er ikke helt som mange andre steder.

Dag II:

Dagen starter med smøring av matpakker. Det er en fottur på tvers av øya som er målet for dagen. Dette vil si at man krysser øye på sitt smaleste punkt. I avstand snakker vi om en tur på cirka 6 kilometer. Måstad er målet for dagens tur, og med effektiv gange inkludert noen pauser er 2-3 timer. Vel fremme på Måstad, er det mulighet for en topptur opp til Måhornet på 439 meters høyde. Måstad er et gammelt fraflyttet samfunn, her livnærte de seg på jakt etter Lundefugl. Men etter krigen ble samfunnet fraflyttet, på det meste bodde det 150 mennesker på Måstad.

Dag II:

Dag III:

Dette er nest siste dagen på turen, da skal man enten bestige Håen 438 meter over havet, eller Norlandsnupen 450 meter over havet. Sistnevnte topp er Værøys høyeste, og er en av mange turmål på den relativt lille øya

Dag IV:

Denne dagen er det Værøy gamle handelssted, og Værøy gamle kirke som skal besøkes. Værøy gamle kirke er faktisk den eldste i hele Lofoten, men den ble opprinnelig bygget i Kabelvåg i 1714. Den ble flyttet til dagens plassering på Værøy i 1799. Det er en flott utsmykket kirke, noe som viser at fisket og ikke minst handel med tørrfisk var noe man kunne leve greit av.

Værøy gamle handelssted er i dag 12 hus med brygger, navnet var opprinnelig Røssnesvåg Fiskevær. I sin tid var dette et hektisk fiskevær, og alle bygg er i dag restaurert. Her fantes det alt man trengte, i alle fall kunne det ikke være mye om å gjøre.